Cykelparkeringshus

Cykelparkeringshuset har drygt 1 200 platser i två plan. Via en cykelramp (ingång närmast spår 1) tar man sig upp till våning två. Ingång till entréplanet är på Stadshusgatan mitt emot stadsbussarna.

Öppettider

Cykelparkeringshuset är öppet 05.00-02.00. Kommunens cykelvärdar bemannar resecentrum 07.00-18.00. De har en arbetsplats i cykelparkeringshusets entréplan och finns på plats vid olika tider under öppethållandet.

Registrering

Före första besöket i cykelparkeringshuset registrerar du dig via en appen Uppsala cykelparkeringshus som finns för Android och Apple. För att alla ska få tillgång till en parkeringsplats i huset, är den maximala parkeringstiden nio dygn.

Du får ett sms innan det nionde dygnet påbörjas och den maximala parkeringstiden tar slut. Står du kvar efter nio dygn finns det risk att din cykel forslas bort. Den återfås hos Kåbo cykelverkstad till en kostnad av 500 kronor.

Allmänna villkor för cykelparkeringshuset

Ordförandebeslut angående användarvillkor för cykelparkeringshuset vid Resecentrum (PDF, 2 MB)

 

Så funkar appen Uppsala cykelparkeringshus

Parkera cykeln

 1. Ladda ner appen "Uppsala cykelparkeringshus". Appen finns för Android och Apple.
 2. Skapa konto.
 3. Se beläggning, välj våningsplan och checka in.
 4. Bekräfta incheckning med "Ja".
 5. Välj "Öppna dörr".
 6. Kameran öppnas. Skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.
 7. Dörren öppnas.
 8. Cykla in och parkera.

Hämta cykeln

 1. Öppna appen.
 2. Välj "Öppna dörr".
 3. Kameran öppnas i mobilen. Skanna QR-koden vid entrédörren med mobilkameran.
 4. Dörren öppnas.
 5. Välj "checka ut".
 6. Bekräfta utcheckning med "Ja".
 7. Hämta cykeln.
 8. Öppna dörren genom att trycka på dörrknappen på väggen.

Lediga platser?

På plan ett finns 424 platser i tvåvåningsställ och 32 platser för lådcyklar eller andra specialcyklar i särskilt utformade ställ. På plan två finns 836 platser i enbart tvåvåningsställ.

I appen finns information om lediga platser på varje våningsplan. På sikt kommer det även att anges på skärmar utanför huset.

Cykelparkeringsplatser kommer även att finnas utomhus i direkt anslutning till huset, i form av traditionella cykelställ (65 platser) och tvåvåningsställ (728 platser). Dessa platser färdigställs senare i höst. Antalet platser inne i huset och i direkt anslutning utanför blir därmed totalt 2 085 cykelparkeringsplatser.

Det finns även parkeringsplatser längre norrut utmed Stadshusgatan, mellan resecentrum och Stadshuset. Söderut längs spår 1 och Fjalars gränd eller på östra sidan längs Stationsgatan finns också cykelparkeringar.

Plats för alla

Inledningsvis blir det kostnadsfritt att parkera i cykelparkeringshuset, men tiden är begränsad till maximalt nio dygn. Detta för att alla ska få tillgång till en parkeringsplats. Stadsvärdarna håller koll på cyklarna genom att lappa dem med datummärkning.

Om cykeln inte hämtas ut efter maximalt nio dygn finns det risk att den förs bort och återfås till en kostnad av 500 kr som ägaren betalar. Det finns inte möjlighet att hyra en fast parkeringsplats i huset.

Ett hållbart parkeringshus

Cykelparkeringshuset är byggt i en stomme av trä och med fasad i glas. Fasaden ger väderskydd, men också trygghet då glaset gör det möjligt att se vad som sker inne i och utanför anläggningen.

Hållbarheten förstärks med solceller och sedumtak. Sedumtak tar effektivt hand om dagvattnet som vid kraftigt regn sugs upp av takets grönyta istället för att överbelasta markbrunnar och gator.


Cykelparkeringshuset täcker en yta av cirka 2 100 kvadratmeter och tar upp drygt halva ytan av den gamla cykelparkeringen. Huset byggs av limträstomme och har en glasad fasad, solceller och sedumtak (grönt tak). Illustration: Tengbom

Kontakt Uppsala kommun

Om du har synpunkter, skicka e-post till cykelparkeringshus@uppsala.se

Vid akuta problem som gäller Cykelparkeringshuset: 0771-13 10 20 (Felanmälan fastighet)

Uppdaterad: