Så blir Stora torget när det är klart

20220104_perspektiv.jpg

Stora torget ska bli en bättre mötesplats och bli mer användbart än idag. En större del av torget får en öppen och flexibel yta för olika typer av användning. Det kommer finnas större yta för till exempel marknader, uteserveringar och events.

Busshållplatserna får nya lägen

Stora torget är en viktig knutpunkt för många och ska fortsätta vara det. Kollektivtrafiken och taxi kommer att fortsätta passera torget men kommer att stanna vid nya hållplatslägen alldeles i närheten av torget, på Vaksalagatan mellan Dragarbrunnsgatan och Kungsgatan. Utan hållplatser på torget blir det istället mer plats för gående, umgänge och folkliv. Samtidigt är det fortfarande nära och enkelt att ta bussen vid de nya centrala hållplatserna som ligger endast ett kvarter bort.

Träd, sittplatser och utsmyckningar

Det nya torget får mer grönska. Vi planterar fem körsbärsträd som kommer att blomma vackert på våren och få julbelysning på vintern. Bekväma soffor, några fåtöljer och fyra lite större sittmöbler skapar sittplatser där många kan sitta tillsammans. Vi sätter upp ny belysning som lyfter torget kvällstid och som ger stämning och karaktär. Vid Åhléns smyckar vi torget med en stor kvadratisk sten med vattenspel som också kan fungera som sittplats och mindre scen när inte vattnet är på. I den andra delen av torget, vid Pressbyrån, får kandelabern sin nya plats. Torget får ny konst i form av en cykelskulptur av Katja Larsson som kallas "Hermes lutar sig mot ett träd". Det blir plats för dagens uteserveringar och möjlighet till fler.

Perspektiv_vinterbild.jpg

Granithällar och smågatsten - torgets golv

Vi tar också bort asfalten och återanvänder torgets gamla granithällar men lägger dem i ett nytt mönster. I en kvadrat runt torget lägger vi ny marksten med röd, svart och ljus granit och en sten med inslag av ”blänk”. Den smågatsten som finns idag återanvänds och läggs på hela körbanan för att markera den. Ny markvärme läggs för att säkerställa att torget är behagligt att gå på året om.Kandelaber Stora Torget.jpg

Uppdaterad: