Tullgarnsbron

I april 2024 invigdes Tullgarnsbron – en viktig länk för utvecklingen av Uppsala. Bron knyter samman bostadsområden med idrottsplats, park och sjukhus. Bron ska även avlasta trafiken i centrala Uppsala samt minska både trängsel och miljöpåverkan.

Kommunen beslutade att bygga Tullgarnsbron 2010. Byggstart för bron var 2021 och den öppnade för trafik i april 2024.

En viktig del i Uppsalas utveckling

Tullgarnsbron är en del av utbyggnaden av infrastrukturen i Uppsala. Bron knyter samman bostadsområden i Kungsängen med Studenternas idrottsplats, Stadsträdgården och den stora arbetsplatsen Akademiska sjukhuset. Den är även en viktig väg för utryckningsfordon så som ambulans. Den nya Tullgarnsbron har som syfte att avlasta trafiken i centrala Uppsala och minska både trängsel och miljöpåverkan.

En bro för bilister, tung trafik, snöröjningsfordon, cyklister och gående

Bron har en fil i vardera riktningen, en bro för bilister, tung trafik, snöröjningsfordon, cyklister och gående. Gång- och cykelbanorna på bron är separerade med kantsten som avskiljning mot biltrafiken men även som ett skyddsräcke mot Fyrisån.

Cyklister och gående längs med Fyrisån kan gå och cykla under bron på båda sidorna om Fyrisån.

Tullgarnsbron_ny.jpgBilden visar placeringen av bron och det arbete som utförts runtomkring.

Båttrafik

Tullgarnsbron är öppningsbar vilket innebär att mindre båtar kan passera. Den segelfria höjden är 3, 8 meter över medelvattenståndet i Fyrisån.

Natur, miljö och hållbarhet

Återplantering av träd har skett med ett lika stort antal som tagits ner inför byggstarten, ungefär 60 träd.

Till exempel har en ny allé planterats. Den sträcker sig från Sjukhusvägen hela vägen fram till brofästet. Vid södra Ulleråkersvägen har även flera träd återplanterats, från bangolfen i riktning söderut.

Bergek och Silverlönn har planterats längs med Sleven Säfwenbergs väg och på västra sidan vid Tullgarnsbron.

Bygget av Tullgarnsbron certifieras utifrån hållbarhetsprogrammet Ceequal.

Tullgarnsbron