Direktanvisning av mindre, kompletterande projekt
I Uppsala kommuns program och handlingsplan för bostadsförsörjning (Bostad för alla) framgår det att en ökad blandning av hushåll eftersträvas i olika delområden. För att möjliggöra detta ska variationen i bostadsutbudet öka lokalt i kommunens olika delar, bland annat genom denna modell för direktanvisning.
Syftet är att bostadsutbudet i ökad utsträckning ska kunna möta hushåll i olika livssituation och med olika socioekonomiska förutsättningar. De möjliga tillskotten ska addera ett lokalt bostadsutbud med särskilt fokus på de delområden som idag har ett jämförelsevis homogent bostadsutbud
Ett sätt att skapa det som saknas på en plats och bryta homogenitet är genom det politiska uppdraget att direktanvisa kommunal mark för detta ändamål. Uppsala kommun har därför tagit fram en ny modell för direktanvisningar, som ger byggaktörer möjlighet att erhålla markanvisning för bostadsbyggnation av mindre, kompletterande projekt på högst 100 bostäder.
För att kunna bo bra och vid behov kunna flytta inom eller till kommunen när livssituationen förändras, visar kommunens mål och delmål för bostadsförsörjningen hur behovet av ett brett bostadsutbud i olika delar av kommunen ska tillgodoses. Intentionen med ett varierat bostadsutbud för hushåll i olika livssituationer och i olika delområden är att bidra till mer jämlika uppväxtvillkor och en större möjlighet att mötas i vardagen. Detta skapar förutsättningar för bättre sammanhållning och ökad attraktivitet.
Förfarande
Ansökan
Ansökan görs genom att fylla i och skicka in direktanvisningsblanketten tillsammans med en bifogad karta över det markområde som avses samt referensprojekt. 1–3 referensobjekt ska lämnas in tillsammans med direktanvisningsblanketten och kartan i ansökan. Minst ett referensobjekt ska vara genomfört av byggaktören själv. För samtliga inlämnade referensprojekt ska byggaktören beskriva sin eventuella roll i projekten.
Ladda ned blankett för ansökan om direktanvisning (PDF, 843 KB)
Ansökan skickas till
Du behöver skicka in din ansökan senast 31 december 2025. Skicka in din ansökan via e-post till: markanvisning@uppsala.se
Frågor kan ställas skriftligen via e-post till: markanvisning@uppsala.se.
Löpande utvärdering av ansökningar
Inskickade ansökningar utvärderas löpande av kommunens arbetsgrupp för direktanvisningar. Byggaktören får kontinuerligt svar på huruvida deras föreslagna direktanvisning har gått vidare. Svar ges normalt inom tre veckor.
Byggaktören kommer därefter att kallas till ett möte, där de får möjlighet att presentera sitt förslag mer i detalj för berörda tjänstepersoner på kommunen.
Om förslaget går vidare
Om förslaget går vidare ska byggaktören inkomma med en volymstudie och en situationsplan för byggnationen.
Byggaktören kommer därefter att kallas till ett möte där byggaktören mer i detalj får presentera sitt förslag för berörda tjänstepersoner på kommunen.
Volymstudien och situationsplanen kommer sedan, tillsammans med den tidigare inlämnade direktanvisningsblanketten, att utvärderas av kommunens utvärderingsgrupp.
Om förslaget går vidare erbjuds byggaktören att teckna ett markanvisningsavtal med kommunen, och kommunen begär i samråd med byggaktören ett planbesked för det aktuella markområdet.
En aktör får lämna förslag på direktanvisning i flera områden. En helhetsbedömning görs både av förslaget och byggaktören samt byggaktörens totala mängd markanvisningar i Uppsala.
Förslagen ska avse mark som ägs av Uppsala kommun och en byggnation om högst 100 bostäder.
Utvärderingskriterier
Utvärderingsgruppen gör en sammanvägd bedömning av den inskickade direktanvisningsblanketten samt, i senare skede, inlämnade ritningar.
Bidragen bedöms efter nedanstående kriterier.
- Hur väl adderas nya typer av bostäder till området?
Hur bidrar föreslagna bostäder till att komplettera det lokala bostadsutbudet för att nå fler hushållstyper och/eller för att möjliggöra för hushåll att kunna bo kvar i närområdet när livssituationen förändras? - Hur väl bidrar den föreslagna bebyggelsen till platsen?
Hur bidrar förslaget till platsen avseende mervärden/kvalitéer exempelvis genom service, platsbildning, grönska eller placering, utformning och gestaltning för trygghet? - Arkitektonisk kvalitet
Hur väl förslaget uppfyller inriktningen i:
Uppsala kommuns arkitekturpolicy
Vägledning gällande bostadsgårdar - Klimat
Byggnationen ska följa klimatkraven i Uppsala kommuns klimatramverk för det aktuella byggåret. Beräkning ska ske enligt Uppsala klimatprotokolls beräkningsanvisningar.
Uppsala kommuns klimatramverk med utsläppsnivåer per byggår - Genomförande
En helhetsbedömning görs dels av byggaktörens genomförandeförmåga, dels av projektidéns genomförbarhet. Bedömningen utgår från byggaktörens ekonomi, organisation, affärsupplägg och tidplan samt hur byggaktören tillser en effektiv byggprocess. Genomförandeförmågan bedöms även genom de referensprojekt som byggaktören bifogat.
Beslut och markanvisning
Den byggaktör som går vidare i processen erbjuds att teckna ett markanvisningsavtal för projektet med kommunen. Markanvisningsavtalet godkänns genom beslut i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott. Under markanvisningstiden ges byggaktörerna möjlighet att utveckla projektidén i samverkan med kommunen.
Detaljplaneprocess
För det markanvisade förslaget begär kommunen planbesked i samråd med stadsbyggnadsförvaltningen. Byggaktören står för samtliga detaljplane- och utredningskostnader.
Beslut om att ansöka om planbesked tas i samband med beslut om markanvisningsavtal.
Köpeavtal med villkor för exploatering
I samband med detaljplanens antagande ska bygglov sökas och köpeavtal med villkor för exploatering tecknas. Köpeavtalet bekräftas genom politiskt beslut.
Grundläggande förutsättningar
Förutsättningar
Förslaget ska avse byggnation av högst 100 bostäder och bidra till ökad allsidighet i det lokala bostadsutbudet. Särskilt fokus ligger på områden som idag har ett jämförelsevis homogent bostadsutbud när det gäller upplåtelseform. Ett allsidigt bostadsutbud innefattar även andra aspekter för att främja ett breddat utbud för hushåll i olika livssituationer och med olika socioekonomiska förutsättningar. Lokaler för exempelvis centrumverksamhet får ingå i förslaget.
Karta homogena områden
Kartan visar områden där en upplåtelseform dominerar till 80 procent, vilket kommunen definierar som ett homogent område sett till upplåtelseform. Områden som kan vara aktuella för direktanvisning enligt direktanvisningsmodellen för mindre, kompletterande projekt. Ett kompletterande projekt kan således innebära komplement av en annan upplåtelseform eller en annan boendeform som bidrar till en annan hushållsstruktur i området.
Karta homogena områden (PDF, 113 KB)
Det står byggaktören fritt att föreslå direktanvisning enligt direktanvisningsmodellen i något annat område än de utpekade i ovan karta. Byggaktören ska dock redovisa hur föreslaget bostadstillskott kompletterar sin omgivning för att möta behov och efterfrågan hos hushåll i olika livsskeden och med olika socioekonomiska förutsättningar.
Prissättning
Markpriset utgår från en oberoende värdering som tas fram i samband med markanvisning eller tecknande av köpeavtal. I markpriset ingår exploateringsavgiften för utbyggnaden av allmänna anläggningar. Köpeskillingen bygger på slutlig byggrätt uttryckt i kvadratmeter bruttoarea ovan mark i beviljat bygglov.
Vid fastställande av markpriset i samband med markanvisningsavtal kommer markpriset att indexeras från att markanvisningsavtalet har tecknats fram till överlåtelsetidpunkten.
Markanvisningsavgift tillkommer och betalas av byggaktören i samband med att markanvisningsavtalet tecknas.
Övriga förutsättningar
- Inlämnade situationsplaner, skisser och sektioner innebär inte någon garanti för den fortsatta exploateringen. Den slutliga omfattningen av byggrätten beror på planläggningen och bygglovsprocessen.
- Kommunen kan komma att kräva in ytterligare dokumentation som styrker byggaktörernas ekonomiska förutsättningar för projektets och optionernas genomförande.
- Byggaktören förbinder sig att fullfölja de åtaganden som redovisas i inlämnad ansökan.
- Uppsala kommun har fri prövningsrätt av inkomna ansökningar. Om en ansökan inte bedöms hålla tillräcklig kvalitet förbehåller sig kommunen rätten att avslå ansökan.
- Byggaktören är medveten om att planbesked och markanvisning sker genom politiska beslut och att projektets genomförande förutsätter att dessa beslut fattas.
- Markanvisningen är tidsbegränsad. Kommunen kommer inte att förnya markanvisningen för en byggaktör som inte följer sina åtaganden enligt projektförslaget eller som på annat sätt inte följer vad som ges av denna inbjudan.
- Byggaktören bekostar bygglovavgift, förrättningskostnader, lagfartskostnader, tekniska anslutningsavgifter och övriga kostnader för utredningar som krävs.
- Byggaktören bekostar förprojektering för allmän platsmark under detaljplaneskedet.
- Kommunen svarar för och bekostar projektering samt byggande av gator, torg och parker inom allmän platsmark.
- Byggnationen ska följa klimatkraven i Uppsala klimatramverk för det aktuella byggåret. Beräkning ska ske enligt Uppsala klimatprotokolls beräkningsanvisningar.
- Under markanvisningsprocessen ska byggaktören redovisa klimatberäkningar som redogör för hur byggnationen följer klimatkraven i Uppsala klimatramverk.
- Byggnadens klimatprestanda ska bekräftas genom en klimatberäkning i samband med bygglov, det vill säga innan fastigheten överlåtes.
Länkar
Vägledning gällande bostadsgårdar
Uppsala kommuns klimatfärdplan (modul Bygg och anläggning)
Klimatneutrala bygg- och anläggningsprojekt 2030