Dela på bil i Rosendal - bilpoolens möjligheter

Rosendal är planerat för att ha få bilar i stadsdelen. Livet utan egen bil behöver dock inte innebära ett helt bilfritt liv. Bilpooler i Rosendal erbjuder möjlighet att använda bilen när du behöver. Det finns olika storlekar och modeller att välja på. Dessutom går det att kombinera med exempelvis lådcyklar.

Bil och en kvinna och ett barn som står bredvid.

Bild: Bil som står parkerad och bredvid står en kvinna och ett barn. Kanske har de en bil från en bilpool.

När vi beviljat bygglov till byggaktörer i Rosendal har vi ofta ställt krav på att det ska finnas tillgång till en bilpool och lådcyklar nära bostäderna. Därför finns det idag bil- och cykelpooler i bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar som har en eller flera bilar som boende kan boka via sin förening. Det finns också större bilpoolsaktörer i Uppsala som bland annat har bilar tillgängliga i Rosendal. Här finns olika biltyper för olika ändamål och i många fastigheter finns det gemensamma cyklar av olika slag. Den lilla bilen passar kanske för en kortare resa och en bil med stort bagageutrymme och dragkrok vid turen till bygghandeln.

Ofta bra för ekonomin

Det finns ofta möjlighet att få ner kostanden för bilanvändandet genom att nyttja en bilpool istället för att äga en egen bil. Du slipper värdeminskning, parkeringsplatshyra och försäkringar. Istället betalar du endast för den resa du gör.

En klimatsatsning

Så snart det finns bilar och laddstationer i tillräcklig utsträckning i området kommer fler bilar att finnas tillgängliga i bilpooler som går på fossilfria bränslen. Att vi möjliggör detta är en del av den satsning som kommunen gör för att skapa ett fossilfritt samhälle 2030.

Hitta din bilpool

Vill du veta mer om hur du kan få tillgång till en bil genom en bilpool kan du antingen söka på internet efter bilpool i Rosendal eller kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om det finns en bilpool genom dem som du kan nyttja.

Mer om hur mobiliteten som helhet är tänkt i Rosendal. 

Mer om klimatsatsningen för ett fossilfritt Uppsala 2030 på uppsala.se.

14 september 2021