Hållbarhetsfokus på Grindstugans förskola

Annika Mässing jobbar med att planera och bygga förskolor i Uppsala. Just nu har den nya arkitektkritade förskolan i Rosendal tagit mycket tid. Den ska vara färdig våren 2019 och just nu växer den fram bit för bit bara ett stenkast från Stadsskogen.  

Annika Mässing, Skolfastigheter

Det blir en förskola som skiljer sig lite från mängden eftersom den helt och hållet är planerad från grunden med hållbarhet och miljötänk i allt. Det gäller alla delar från utformningen av lokalerna med mycket ljusinsläpp och giftfria material till huset med sedumtak på och växter på som ska ta hand om dagvattnet. Taket sluttar hela vägen ner till gården där det finns gott om plats för barnens utelek och spring.

– Det är särskilt roligt att få bygga den här förskolan tycker Annika. Ingenting är standard och allt är anpassat till barnens behov från första början.  Vi har till exempel en terrass med tak som är särskilt byggd för att barnen ska kunna sova utomhus när det är dags för dagens sovstund.

Just nu har Annika och alla som jobbar på bygget fullt fokus för att få till allt utomhus innan det fryser till och vintern kommer. Klätterställningen ska grävas ner och alla fasader ska vara klara.

– Det är ett race mot tiden och en hel del jobb kvar att göra. Men i vår kommer allt ändå att vara färdigt. Jag tror att barnen och pedagogerna verkligen kommer att kunna trivas här – på riktigt.

 

Sedumtak på Grindstugans förskola

30 november 2018