Ny byggs de första radhusen i Rosendal

Nu har vinnare utsetts i markanvisningstävlingar för fyra ytterligare kvarter i Rosendal.

Det handlar om radhus, bostadsrätter och bostadsrätter för äldre. Alla vinnande bidragen har stommar i trä och ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Bostäderna planeras stå klara 2024.

Radhus och bostadsrätter för äldre har varit efterfrågade i Rosendal. Nu är det på gång, då en markanvisningstävling avgjorts för fyra kvarter. Ett kvarter för bostadsrätter, ett för bostadsrätter för äldre och två med radhus.

Alla vinnande bidrag byggs med trästomme och har höga ambitioner för att minimera klimatpåverkan, vilket var ett av huvudkriterierna i bedömningen. Liksom övriga Rosendal läggs också tonvikt vid att husen ska ha en tilltalande utformning.

De vinnande bidragen

  • Radhus har inte tidigare byggts i Rosendal och är mycket efterfrågat. Ett av de vinnande radhusbidragen kom från Franka Bostad AB. Huset, i kvarter D, kommer byggas helt i trä och miljöklassas enligt Svanen. Det kommer att ha solceller och ett system för återvinning av duschvatten.
  • Det andra radhuskvarteret kommer byggas av RE Equity Fund AB i kvarter K. Det blir cirka tio radhus med fyra till sex rum och kök. Husen byggs i trä, med solceller och certifiering enligt Miljöbyggnad Silver, NollCO2-hus, och ska uppnå Miljöbyggnad nivå Guld för energiförbrukningen. På gården kommer gemensamma ytor finnas.
  • Även bostäder riktade mot äldre är mycket efterfrågade i Rosendal, vilket nu Stena Bostad Stockholm AB kommer bygga i kvarter C. Huset kommer ha solceller och individuell mätning av energi för varje lägenhet, för att på så sätt uppmuntra de boende att minska energiförbrukningen. Stena kommer att miljöcertifiera byggnaden enligt Svanen eller Miljöbyggnad Silver.
  • Kvarter B tilldelas Eksjöhus Bostad AB, som ska bygga bostadsrätter. Byggprocessen sker energisnålt i fabrik och återbruk ska genomsyra projektet. Byggnaden ska ha solcellsanläggning med energilagring och växthus på taket så de boende kan odla. Certifiering enligt Svanen. Bottenvåningarna utformade för att ge liv är en del av konceptet vilket ger kvalitéer till den omkringliggande gatumiljön.

Mer om markanvisningstävlingen

Markanvisningstävlingen har gått till så att byggaktörer fick lämna in sina förslag på projektidé i augusti. Uppsala kommun har utvärderat förslagen utifrån kriterierna genomförandeförmåga, klimatpåverkan, övergripande projektidé och nivå på markprisanbud. 

Uppsala kommun har nu tecknat avtal med vinnarna för respektive tomt, som ger byggaktörerna möjlighet att utveckla sina projektförslag i dialog med kommunen. Byggstart är planerat till nästa årsskifte 2022–2023 och bostäderna ska vara färdigställda senast 2024.

4 januari 2022