Så låter Stora Torget

Hur låter Stora Torget? Hör du fågelsång, musik eller något annat? Torget har fått en ljud-design med rogivande, naturlika eller stämningsskapande ljud som kan göra vardagen på torget till en upplevelse. De bidrar till att skapa en stämning och knyta an till Uppsalas kultur och historia.

Så låter Stora Torget

…på vardagar och helger

  • Uppsala vaknar. Ett roligt och stämningsfullt uppvaknande med en musiksekvens och en morgonpigg tupp. Ljudet spelas upp varje morgon vid 7.00.
  • Uppsala, god natt. Fredag och lördag natt vid 01.00 spelas utvalda nocturne (som betyder nattlig musik) av Chopin. Musiken ska bidra till att sänka tempot på platsen och ge en känsla av trygghet efter midnatt.

…under olika årstider

  • Autentisk fågelsång och andra naturljud. Fågelsången varierar beroende på årstid och kommer från fåglar som finns naturligt i Uppland. Under den kallare årstiden förekommer stundtals konstnärliga inslag av ljud som kan associeras till vintriga iskristaller.
  • Årstidernas växlingar. Vid sommar- och vintersolstånd och vår- och höstdagjämning spelas Vivaldis ”De fyra årstiderna” upp då och då.

…vid högtider

  • Nyårsafton. ABBA:s ”Happy New Year” spelas vid tolvslaget varje år och firar in det nya året.
  • Valborg. Under förmiddagen spelas delar ur Händels watermusic nr 1 akt. Händel skrev Water Music 1717 på uppdrag av kung George I av Storbritannien, i syfte att framföras på pråmar i floden Themsen. Kan man tänka sig ett bättre verk för att ackompanjera flottarna i Fyrisån?
  • Arkeologins dag (sista söndagen i augusti). Hur lät det på den här platsen under medeltiden? Under Arkeologins dag kan du höra folkliv, marknadsljud och läten från alla djur som var vanliga på gårdarna här för länge sedan.

När låter det?

Ljuddesign är ett nytt inslag på Stora Torget som vi prövar under två års tid för att sedan utvärdera. Större delen av året tillsätter vi inget ljud. Oftast hörs enbart torgets egna, naturliga ljud på platsen. Mycket noggrann hänsyn tas till att ha rätt volym, för att inte bidra till buller. Volymen är ställd så att ljuden bara ska höras av de som vistas på torget.

Ljud och ljus

Torget har utrustats med åtta "belysningsmaster" med integrerade elanslutningar. Masterna har högtalare och möjlighet att belysa Stora Torget på olika sätt. 

Vattenspegeln med ljusdekoration från en av masterna.

Uppdaterad: