Flera finalister till jämställdhetspriset

Gottsunda kulturhus och Sfi för föräldralediga i Gottsunda är finalister i Uppsala kommuns jämställdhetspris 2024.

Relationer byggs och attityder förändras på Kulturhuset i Gottsunda

Arbetet bygger på en bred och unik samverkan mellan föreningar och olika kommunala verksamheter. Kulturhuset i Gottsunda består av Kulturpunkten, Gottsunda bibliotek, Kontakten, Gottsunda dans och teater, Konstjord och Fritidsbanken. Kulturhuset leds och samordnas av kommunen.

– Vi testar och utvecklar olika aktiviteter för att möta flera olika grupper, utifrån deltagarnas intressen, säger Mattias Rosendahl, verksamhetsledare på Gottsunda kulturhus.

Tjejsnack startade utifrån tjejers önskan om att träffas och prata om viktiga ämnen. Att låta unga tjejer från Gottsunda påverka innehållet är nyskapande och banbrytande. Initiativet drivs av Gottsunda dans och teater.

– Vi är stolta över att jämställdhetsarbetet gör så stor skillnad. Det är fantastiskt att se hur tjejer syns mer i offentligheten i dag och tar större plats både i skolan och på fritiden, säger Karen Monie, verksamhetsledare för Gottsunda dans och teater.

Nu finns även nätverket Killsnack. Där träffar killar manliga förebilder som värderar mjuka värden högt, som jämställdhet. Både tjejer och killar får större självförtroende här – och en framtidstro.

Sfi för kvinnor med barn är också en finalist

Tack vare sitt framgångsrika arbete är även Sfi för föräldralediga i Gottsunda finalist i Uppsala kommuns jämställdhetspris 2024. Skillnaden mellan kvinnors och mäns möjlighet att komma in på arbetsmarknaden är stor och en förklaring är att kvinnor är föräldralediga. Det är därför Gottsundas koncept är så framgångsrikt.

– Det här är så viktigt för alla kvinnor i Sverige som inte har svenska som modersmål. De vill verkligen lära sig svenska under sin föräldraledighet för att utbilda sig, få ett arbete och ha ett sammanhang – för en bra framtid i Sverige, säger läraren Gertrud Lidén.

– Nu har jag tagit betyg här på sfi för föräldralediga. Jag är glad och känner mig jättenöjd! Alla gratulerar mig. Här är det jättebra. Jag studerar utan stress. Det känns avslappnat, precis som hemma, när jag kommer och studerar med mitt barn. Det känns fantastiskt, säger Foos Abdi som tog C-betyg nyligen.

Kvinnorna visualiserar sin framtid, sina drömmar och mål och alla går också vidare till utbildning och jobb, i yrken som apotekare, förskollärare och undersköterska.

Vinnaren presenteras 8 mars

Vinnaren i Uppsala kommuns jämställdhetspris 2024 presenteras 8 mars. Den tredje finalisten är hemtjänsten på vård- och omsorgsförvaltningen, som finns över hela kommunen och även dem gör ett viktigt arbete i Gottsunda.

7 mars 2024