Platsutvecklingen i Gottsunda får kommunens jämställdhetspris

Vinnaren av Uppsala kommuns jämställdhetspris 2023 går till arbetet att inkludera tjejer i Gottsunda i utformningen av platser i området.

Två avdelningar på stadsbyggnadsförvaltningen har på ett innovativt och systematiskt sätt involverat tjejer i utformningen av offentliga och trygga platser i Gottsunda. Bland annat har de samarbetat med Gottsunda Dans & Teaters grupp "Tjejsnack" där några tjejer i åldrarna 12 till 16 år varit med och designat bänkar som ställs ut i Musikparken senare i vår. Genom processen skapades möjligheter för gemensamt kunskapsutbyte om stadsutveckling och unga tjejers upplevelser av Gottsunda.

– Det är så viktigt att det här projektet och den här målgruppen uppmärksammas. Vi har fått lyssna på bland annat unga tjejer som är experter på sitt bostadsområde. De har fått vara med och utveckla där de bor och det känns så roligt, säger Amanda Lindstedt, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Jämställdhetspriset delas ut för att uppmärksamma inspirerande exempel som bidragit till att stärka och främja jämställdheten i Uppsala kommun.

Sfi för föräldralediga nominerade

Även Sfi för föräldralediga i Gottsunda var nominerade till priset för deras dedikerade arbete för föräldralediga mammor som studerar svenska för invandrare. 

 

16 mars 2023