Populär ungdomsarena i Gottsunda

Under hösten har kommunen och Svenska kyrkan tillsammans öppnat en ny plats i Gottsunda för ungdomar att samlas kring efter skolan. Genom att lyssna in ungdomarnas önskemål och låta dem jobba i kaféet har Uppsala ungdomsarena snabbt blivit ett populärt ställe att hänga på.

Aamze och Alma besökte Uppsala ungdomsarena efter skolan för att träffa kompisar.

Inne på Kulturpunkten en kall decembertisdag samlas ett tjugotal ungdomar direkt när Uppsala ungdomsarena har öppnat. Alma är 13 år och sitter vid ett av borden i kaféet. Det är liv och rörelse men ändå lugnt och lite nedtonad belysning. Alma brukar komma till ungdomsarenan ibland.

- Det är roligt här och ibland får jag läxhjälp. Jag tycker om att sitta här och rita för platsen är fin och det kommer hit kompisar, säger Alma.

På tisdagar är ungdomsarenan öppen på Kulturpunkten efter skoltid. Det ska fungera som ett kafé där unga kan komma och bara vara. Några av dem jobbar i kaféet och serverar mat eller fika. Ibland ramas eftermiddagen in av ett tema, en gång fick de hjälp att skriva cv och en gång höll Aki från Labyrint en föreläsning.

Rabih Jaber är koordinator inom Fritid på kommunen, och en av dem som startat ungdomsarenan:

- Det ska vara deras arena. Av ungdomar för ungdomar, med trygga vuxna som ramar in. Här är det en lugn plats och då blir det också lättare för oss vuxna att fånga upp ungdomarna. Det ska vara roligt och intressant för att locka, men samtidigt inte ge för mycket intryck.

Tät bemanning, samverkan och trygga vuxna

Fritid och Ungdomsjouren på kommunen startade tillsammans med Svenska kyrkan upp Uppsala ungdomsarena i oktober. Mellan 50–70 ungdomar kommer på tisdagar till Kulturpunkten eller fredagar till kyrkan. Kommunen och kyrkan har arbetat uppsökande i centrum för att berätta för ungdomar att de kan komma bort till arenan, och efter ett tag började ordet spridas bland Gottsundas unga.

- Det som är härligt med Gottsunda är att det är lätt att samverka. Det är vår styrka att vi samarbetar mellan olika aktörer. Vi arbetar tillsammans och med en tydlig struktur, det är grunden till att lyckas, säger Rabih Jaber och fortsätter:

- Både tjejer och killar kommer hit. Tät bemanning, samverkan och trygga vuxna på plats är viktiga faktorer för att tjejer ska besöka oss.

Ett soft ställe

Aamze är 16 år och brukar ibland komma hit, eller till kyrkan på fredagar där det finns en musikstudio, pingisbord och biljardbord.

- Det finns inget för ungdomar att göra efter skolan så vi kommer hit. Man kollar runt, träffar kompisar. Det är ett soft ställe, säger han.

Uppsala ungdomsarena finns i Gottsunda på Kulturpunkten på tisdagar 15.00-17.00 och kyrkan på fredagar 15.00-17.00.

15 december 2021