Sfi för föräldralediga ger resultat
På Sfi för föräldralediga får bebisarna följa med in i klassrummet samtidigt som mammorna tar betyg i sfi. Formen är unik i Sverige – och nu vill fler kommuner ta efter.
Arbetsmarknadsförvaltningens verksamhet Sfi för föräldralediga är en av finalisterna i Uppsala kommuns jämställdhetspris 2023. Deras arbete med att undanröja hinder för utrikesfödda kvinnor att arbeta och studera ger effekt och gör skillnad.
– Alla våra elever går vidare till studier eller jobb, säger sfi-läraren Gertrud Lidén.
Bebisarna kommer alltid först
Forskning visar att de som ligger längst ifrån utbildning och jobb är utrikes födda kvinnor. Och det är framför allt deras föräldraledighet som gör att de halkar efter. Sfi för föräldralediga är ett sätt att hjälpa mammorna att komma ikapp.
– Här kan de studera tillsammans med sina bebisar. Bebisarna kommer alltid först, sedan mammorna och sist undervisningen. Det ger kvinnorna trygghet och ett sammanhang.
På sfi pratar de också om framtiden, om vilka utbildningar och jobbmöjligheter som finns.
– Många vet inte att universitetsstudier är gratis i Sverige till exempel, eller att barn kan gå i förskola. Det ger en förståelse att det finns saker att gå vidare till efter föräldraledigheten.
Mammorna kan studera i mobilen på bussen
Att vara småbarnsmamma är utmanande. Sjuka barn, syskon som ska hämtas och alla möjliga sysslor gör att kvinnorna inte har så mycket tid till studier och inte alltid kan delta på lektioner. Det har lärarna löst genom att göra det möjligt att vara med på lektioner digitalt och med hjälp av digitala läromedel.
– Tack vare pandemin upptäckte vi att digitala läromedel funkar väldigt bra för den här målgruppen. Mammorna kan studera i mobilen på bussen eller medan de står och lagar mat. Frånvaro på grund av sjukdom är också en av våra största utmaningar. De digitala lektionerna gör så att mammorna kan delta hemifrån.
– Genom att individanpassa utbildningen med hjälp av digitala läromedel lär vi också mammorna digitala färdigheter. Det hjälper dem framöver när de till exempel ska in på Unikum när barnen går i skolan, eller söka jobb digitalt, berättar Gertrud Lidén.
Samarbete med andra verksamheter ger framgång
Den individanpassade och digitaliserade utbildningen har gett effekt. År 2022 tog 55 elever från Sfi för föräldralediga i Uppsala slutbetyg i någon sfi-kurs. År 2021 var den siffran 37 och år 2018 var det 14 elever.
Samarbetet med öppna förskolan och barna- och mödravårdscentralen är också utpekade framgångsfaktorer för arbetet.
– Vi jobbar målinriktat med samverkan för att öka integration och hälsa, för att uppnå jämställdhet.
"Det här är det roligaste och viktigaste jag gjort"
Det är vanligt med verksamheter där föräldralediga får ta med sig sina bebisar och träna svenska, men det är bara Uppsala kommun och ytterligare en kommun i Sverige som erbjuder att ta betyg i regelrätt sfi-undervisning.
Det hjälper kvinnorna till vidare studier eller jobb när barnen kan börja i förskolan. Verksamhetens resultat har väckt intresse hos flera andra kommuner som besökt Uppsala. Till exempel Göteborg, Luleå och Hudiksvall funderar nu på att ta efter Uppsala.
– Det här är det roligaste och viktigaste jag gjort hittills under mina 15 år som sfi-lärare, säger Gertrud Lidén.