Inga Löwdins plats invigd

Ett nytt torg står klart i Kungsängen, alldeles intill Fyrisån. Torget har namngetts efter Inga Löwdin, som var verksam som idrottsledare i Uppsala, och som gjorde stora insatser för kvinnors idrottande.

Torget, som ligger vid Fyrisån i höjd med Kungsängsesplanaden, har fått ny gatubeläggning, belysning, planteringar och plats för uteserveringar. Den ger områdets boende och besökare nya möjligheter att mötas och umgås. Det är närheten till den historiska idrottsplatsen Studenteras som gjort att namngivningsnämnden valt ett idrottstema när de beslutat om namnet Inga Löwdins plats.

Inga Löwdin föddes i Uppsala och var idrottare, idrottsledare och idrottshistoriker. Hon var en av Sveriges genom tiderna största kvinnliga idrottsledare med ett flertal internationella engagemang. Hon var framgångsrik idrottare inom både orientering och skidåkning. Som ledare hon hade en rad olika framstående positioner bland annat som

  • ordförande i Svenska skidförbundet
  • generalsekreterare i Internationella orienteringsförbundet
  • ordförande i Internationella skidförbundets särskilda kommitté för kvinnlig längdskidåkning
  • och lagledare för svenska damlandslaget i längdskidor.

Inga Löwdin arbetade för att öka intresset för kvinnlig längdskidåkning och för att VM och OS även skulle innefatta damtävlingar, vilket realiserades vid OS i Oslo 1952.

39371.jpg

27 september 2023