Bo på landet nära stan

Vi har träffat Sayna Lagos som bor nära Södra Gunsta som just nu börjar ta form. Sayna berättar om livet på landet, och vad hon och familjen tänker om den stora utbyggnaden som är på gång.

Familjen Lagos– Vi trivs jättebra och har inga planer på att flytta tillbaka till stan. Innan hade vi en liten lägenhet i Eriksberg. Och dessförinnan provade vi på att bo i Stockholm, där vi då jobbade båda två, men trivdes inte särskilt bra. Det är så mycket enklare att leva i Uppsala, allt är så nära. Här har vi också våra familjer, så vi har valt att pendla, jag till Stockholm och Pablo nu till Tierp.

Drömde om hus

Sayna berättar att både hon och Pablo, som båda växt upp i lägenhet, drömde om ett eget hus. Att det blev på landet ingick inte direkt i planerna. Det var prisbilden som avgjorde valet.

– Det blev lite längre ut från stan än vi hade tänkt. Min dröm var att bo i hus och ha en hammock att gunga i. Det har vi nu. Vi ville också bo nära naturen. Jag såg framför mig våra barn på utflykt med gummistövlar och ryggsäckar ute i skogen. Och så blev det, åtminstone när de var små. Men fortfarande är de utomhus jättemycket. Vi alla, hela familjen, älskar att ha naturen så lättillgänglig.

Många fördelar med landet

Sayna och Pablo tvekar inte, fördelarna att bo på landet överväger med hästlängder, trots pendlande och visst bilberoende. Och faktiskt, det är inte speciellt långt till stan, bara drygt 10 minuter med bil till Boländerna och 17 minuter med buss in till Resecentrum. Många som bor här ute cyklar till sina arbeten. Det tar inte med än 30 minuter och så finns ju UL-bussarna, två gånger i timmen, med hållplats i Gunsta.

– Det är en otrolig frihet att bo så här. Förskolan och skolan här ute var rena Bullerbyidyllen. En fantastisk trygg miljö, både för barnen och oss som föräldrar, betonar Sayna.

Med naturen runt knuten

Eget hus innebär självklart massor med jobb, ett fixande hela tiden, men inte mer här än någon annanstans. Den stora fördelen är att bo mitt i naturen med bär och svamp inpå knuten.

– Pablo är gärna i skogen, joggar och cyklar, ofta tillsammans med Melissa. Själv odlar jag en hel del. Jag gillar att plantera och se hur det växer. Att hålla på med jord och växter ger själen lugn och ro.

Positiva till utbyggnanden av Södra Gunsta

Någon kilometer bort håller nu det nya småhusområdet Södra Gunsta på att byggas. Familjen Lagos passerar förbi varje dag och ser hur området växer fram och är positiva.

– Vi tycker att det är jättebra, det tycker alla vi pratar med. Det är bra för hela bygden. Fler människor här ute innebär bättre kommunikationer och bättre service. Fler barn är bra för skolan och vi hoppas på en idrottshall och konstgräsplan. Skulle det dessutom bli stadsbussar, ja då blir det även mindre skjutsande till alla aktiviteter.

21 september 2018