Temadagar – ett viktigt verktyg för samverkan i Gottsundaområdet

Temadagarna i Gottsunda lockar över 100 personer från olika aktörer i samhället. De bidrar till fokus på gemensamma frågor och stärkta relationer som främjar en hållbar utveckling i området.

I förra veckan samlades över 100 personer på Kulturpunkten i Gottsunda för den tionde temadagen inom ramen för arbetet med kommunens handlingsplan för Gottsundaområdet.

Dagen fokuserade på barn och ungas uppväxtvillkor och konsekvenser av att växa upp under ekonomiska svårigheter. Deltagarna var på plats för att lära sig mer och dela med sig av sitt arbete med att motverka barnfattigdom.

Deltagarna fick bland annat en presentation av Rädda barnens rapport Missing out där barn och unga själva delar sina erfarenheter av ekonomiska svårigheter. Dagen avslutades med reflektioner och en teaterföreställning av ungdomar från Gottsunda Dans & Teater.

Deltagare från hela samhället

De så kallade temadagarna i Gottsunda är en del av den framgångsrika samverkan som pågår för att främja en långsiktig och hållbar utveckling i området. De grundar sig på de temaområden som finns i kommunens handlingsplan för Gottsundaområdet, trygghet, delaktighet, jobb och företagande samt barn och ungas uppväxtvillkor. Dagarna samlar aktörer från hela samhället.

Exempel på deltagare är bland annat kommunala verksamheter som bibliotek, skola, förskola, socialtjänsten och Utbildnings- och jobbcenter. Även kommunala bolag och politiker brukar vara på plats. Representanter från till exempel barnavårdscentralen, fastighetsägare, idrottsföreningar och studieförbund brukar också delta.

– Temadagarna är ett fantastiskt verktyg som hjälper oss att hålla kolla på hur vi ska jobba tillsammans för att utveckla Gottsunda i en positiv riktning, särskilt med barn och unga i centrum, säger Roland Ngwee Ngijol, ungdomsbibliotekarie på Gottsundabiblioteket och återkommande deltagare på temadagarna.

Intresset att samarbeta i Gottsunda är starkt

Den senaste temadagen var den tionde i ordningen och intresset för dagarna har varit konstant över många år nu.

– Vi ser att temadagarna som återkommande mötesplats bidrar till framdrift i de prioriterade frågorna i handlingsplanen. Dagarna stärker också samarbetet mellan aktörerna i området när vi samlas och påminns om de gemensamma målen framåt, säger Ida Wiking, utvecklingsledare på kommunledningskontoret och samordnare för arbetet med handlingsplanen för Gottsundaområdet.

Är du eller din verksamhet aktiv och engagerad i Gottsundaområdet? Då kan du också bli inbjuden till temadagarna framöver. Mejla till gottsunda@uppsala.se om det låter intressant. 

Handlingsplanen ger fokus i det gemensamma arbetet

Det långsiktiga områdesarbetet i Gottsunda ger resultat. Till exempel flyttades Gottsunda ned från särskilt utsatt område till riskområde på polisens lista i december 2023. Det finns fortfarande många utmaningar i området och de arbetar kommunen fokuserat med genom handlingsplanen för Gottsundaområdet.

Läs mer om handlingsplanen för Gottsundaområdet.

En person framme på scen - en stor publik syns bakifrån som lyssnar

22 oktober 2024