Fördelar med etablering i Uppsala och Främre Boländerna

I Uppsala kommun finns ungefär 22 000 företag etablerade. Och de blir allt fler. Staden växer och dessutom ligger Uppsala bra till geografiskt, då både den svenska och den internationella marknaden nås på ett smidigt sätt via tåg och flyg. I Främre Boländerna finns dessutom ett tekniskt nav och en närhet till stadskärnan, vilket ger ytterligare fördelar.

Flygbild över Främre Boländerna 2020 med fem minuter till Centralstationen.

Uppsala är en del av huvudstadsregionen och är Sveriges fjärde största stad. Närheten till Arlanda och Stockholm gör att företag får en smidig logistikkedja och attraherar hög kompetens. Dessutom är Uppsala en stad som växer till antalet invånare och satsar på hållbarhet, innovation och utbildning med sina två universitet. Uppsala och Främre Boländerna, som ligger i Uppsalas innerstad, är helt enkelt ett strategiskt bra läge för företag att växa i.

Flygbild över Främre Boländerna 2020 som visar närhet till stadskärnan bland annat.

Det finns många fördelar med att etablera sig i Främre Boländerna, här är några:

• Nära Arlanda - 17 minuter med tåg
• Nära Uppsala centralstation – 5 minuters gångavstånd
• Nära Stockholm – 30 minuter med tåg
• Nära Testa Center – utvecklingscenter för life science-företag
• Nära de två universiteten i Uppsala – ger högt kompetensutbud
• Nära parker – utrymme för reflektion och återhämtning
• Nära parkeringar – parkeringshus kommer att finnas i området
• Nära gym, hunddagis och annan service – ökad livskvalitet
• Nära kulturarvsmiljö – historiska byggnader i området
• Nära stadskärnan – ger ett rikt kulturliv och stort utbud
• Nära utvecklingscenter, bostäder, service, parker och kulturarv – ger rörelse och livskvalitet
• Uppsala är en klimatsmart stad – flera priser för sina miljösatsningar

Nära Arlanda – du är ett stenkast från världen

Att bara ha 17 minuter med tåg från Uppsala centralstation till Arlanda flygplats eller 30 minuter med bil, innebär att hela världsmarknaden är lättillgänglig. Det korta avståndet utan den trängsel som kan finnas för att nå flygplatsen från andra håll, ger goda förutsättningar för logistik och resor.
Nära Uppsala centralstation – gångavstånd gör det lätt att ta sig hit
Det är inte bara för att snabbt kunna ta sig till vidare med tåg som det är en fördel att ha fem minuters gångavstånd till Uppsala central och Uppsala Resecentrum. Härifrån finns också kollektiv busstrafik som ger tillgång till hela Uppsala och närliggande regioner. Det betyder att företag som befinner sig i Främre Boländerna ligger bra placerade för att kunna attrahera kompetens från många olika områden.

Nära Stockholm – bra för rekrytering och samarbeten med hela huvudstadsregionen

Den täta pendeltågs- och fjärrtågstrafiken mellan Uppsala och Stockholm gör att många pendlar mellan städerna. Trafiken är planerad att stärkas upp ytterligare genom att staten och Uppsala har kommit överens om att utöka järnvägen med två ytterligare spår, för att göra avgångarna punktligare och mer frekventa. Med bil kan man ta sig till Stockholm på cirka en timme beroende på trafik och tid. Detta i sig innebär att det finns goda möjligheter att rekrytera medarbetare och samarbeta med andra företag som finns i hela huvudstadsregionen.

Mer om den planerade fyrspårstrafiken mellan Uppsala–Stockholm
Mer om lokaltrafiken mellan Uppsala–Stockholm på ul.se
Mer om fjärrtågstrafiken mellan Uppsala–Stockholm på sj.se

Nära de två Uppsalauniversiteten – ger hög kompetens hos potentiella medarbetare

Företag som etablerar sig i Uppsala har en stor fördel av att många invånare här är välutbildade. Både Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet finns i staden och årligen tar tusentals studenter sin examen här. Bland annat finns utbildningar inom hållbarhet, medicin och bioteknik. Efter sina studier vill många bo kvar i Uppsala vilket gör att det finns bra möjligheter till rekrytering här.

Mer om Uppsala universitet på uu.se
Mer om Sveriges lantbruksuniversitet på slu.se

Nära biologiskt testcenter, parker, service, kulturarv och bostäder

Främre Boländerna kommer att utvecklas med fokus på nyskapande och innovation. Det finns planer på att bygga hållbart utan att ta bort viktiga kulturhistoriska byggnader. Bostäder och bra servicetillgångar som hunddagis, gym, vårdmottagningar, butiker och stadskärnans storstadsutbud finns nära. Dessutom finns ett biologiskt testcenter för företag inom life science.

Mer om hur de nya företagskvarteren i Främre Boländerna kommer att bli.

Uppsala är en klimatstad

Tre gånger har Uppsala blivit utsedd till Årets bästa klimatstad i Sverige av Världsnaturfonden, 2020, 2019 och 2013. År 2018 fick Uppsala utmärkelsen Årets bästa klimatstad globalt.

Uppsala har som mål är att bli en fossilfri, förnybar välfärdskommun år 2030 och klimatpositiv senast år 2050. Genom Uppsalas klimatprotokoll stöttar 40 lokala aktörer kommunens mål.

Ett sätt att nå klimatmålen är att utveckla möjligheten till att använda cykeln. Uppsala har gjort en mängd åtgärder för att stimulera cyklandet i kommunen. Tre år i rad har Uppsala blivit utnämnd av Cykelfrämjandet till Sveriges bästa cykelstad: 2018, 2019 och 2020.

Uppdaterad: