Bo på olika sätt

I Rosendal finns ett utbud av lite annorlunda sätt att bo och bygga. I etapp 3 har byggemenskapen Gården och kollektivhusföreningen Rudbeckia byggt varsitt hus. Dessutom är Rosendal först ut med RAW-konceptet, som ger boende mycket stor frihet att utforma bostaden. I Norra Rosendal har SKB byggt kooperativa hyresrätter - för första gången utanför Stockholms län.

Byggemenskap: Gården

Är det möjligt att bygga ett hus utan att en bostads- eller fastighetsutvecklare står för projektledning och de ekonomiska riskerna? Det var något som byggemenskapen Gården ville testa när de fick markanvisning i etapp 3. Nu finns deras hus på plats med utsikt över Carlshage.

Läs mer om Gården på deras webbplats.

Bild: Andreas Martin-Löf arkitekter

 

Kollektivhusföreningen Rudbeckia

Rudbeckia är en sammanslutning av Uppsalabor som under lång tid har arbetat för att tillsammans skapa en bostad där de själva har inflytande över sitt boende. Tillsammans med Belachew arkitekter och Sveafastigheter har de arbetat fram ett hus som ligger i Rosendals tredje etapp. 

Läs mer om Rudbeckia på föreningens webbplats. 

Bild: Belatchew arkitekter

 

RAW 

Sveriges första hus enligt RAW-konceptet byggs i Rosendal. Här ställer RAW Property sig frågan vad en bostad är och låter de boende själva avgöra. Industriell minimalism med betongväggar, nakna rör och designerkök? Ovanlig rumsuppdelning? Pärlspont och skomakarlampa? Varje boende bestämmer själv. 

Läs mer om RAW Property på deras webbplats 

Raw-.png

Uppdaterad: