Etapp två

Botanikern - Genova
Vinnare av Uppsala kommuns arkitekturpris 2020

botanikern_mindre.jpg

Genovas bostäder i Rosendal har hållbarhet, design och funktion i fokus. Botanikern är Uppsalas första flerbostadshus med trästomme.

Bostäderna har mellan ett och fyra rum och kök och alla har egen balkong eller terrass. Stora glaspartier skapar ljus och rymd. Huset har ett garage intill trapphuset.

På den stora gemensamma takterrassen, med utsikt över slottet och domkyrkan, finns det ett utekök med flera ombonade matplatser. Här bildar planteringar och växter en takträdgård och grönska som passar in i det gröna Rosendal.

Botanikern vann Uppsala kommuns arkitekturpris 2020.
Läs pressmeddelandet om Uppsala kommuns arkitekturpris 2020

Läs mer på Genovas webbsida för Botanikern

 

Brf Grindstugan - Rosendal fastigheter

grindstugan.jpg

Brf Grindstugan är byggt av Rosendal fastigheter, ett Uppsalabaserat bolag som fokuserar på fastigheter med det lilla extra. Rosendal fastigheter ligger även bakom två andra hus i Rosendal - Smaragden och Inspiration Rosendal. Det sistnämnda är känt för sin löparbana på taket. 

Grindstugan är ett av husen i Rosendals andra etapp som har det lilla extra. Föreningen har bastu med utsikt, vinkällare med gemensamhetslokal och en hel del mer. I bottenplan finns lokal för restaurang och bageri. Tvärs över gatan utanför finns en livsmedelsbutik.

Läs mer om Brf Grindstugan på Rosendal fastigheters webbplats

Docenten - SKB

1H6A4957_1500px.jpg

Docenten är Uppsalas 122 första kooperativa hyresrätter.

Kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt och en helt ny upplåtelseform i Uppsala. I Stockholm är SKB väletablerade. Föreningen har funnits sedan 1916 och har över 8 000 lägenheter i Stockholms stad och i fem kringliggande kommuner, vilket gör dem till Stockholms största privata hyresrättsaktör. 2018 tecknades en avsiktsförklaring mellan Uppsala kommun och SKB som innebär att det kommer att byggas ytterligare omkring 500 kooperativa hyresrätter i kommunen under en tioårsperiod. 

För att kunna bo i SKB:s bostäder måste du vara medlem och stå i bostadskö. Du gör det via SKB:s webbsida. 

Docenten har varierande antal våningar – mellan sex och tio. Fasaden mot gatan är i rött tegel och mot gården består fasaden av tegel två våningar upp och därefter puts i samma nyans. Stora delar av taket är sedumtak. Det finns även solceller på taket.

Lägenheterna varierar i storlek mellan ett och fem rum, med tonvikt på ettor och tvåor som tillsammans utgör 60 procent av de 122 lägenheterna. 

Liksom alla SKBs nyproduktionsprojekt omfattas fastigheten av SKBs miljöprogram för nybyggnation. Kvarteret är byggt i enlighet med Miljöbyggnad, en svensk certifiering för kvalitet omfattande energi, inomhusmiljö och material. Målet är att ligga under 55 kWh/kvm i uppmätt energianvändning, jämfört med myndighetskravet på 80 kWh/kvm.

Läs mer om Docenten på SKB:s webbplats

Kvarter E - Åke Sundvall

Kvarter_E_ÅkeSundvall.jpg

Inom kvarter E i Rosendal etapp två har Åke Sundvall tillsammans med Heba fastigheter uppfört 145 Svanenmärkta hyreslägenheter.

Åke Sundvalls vision är att skapa stadens mest omtyckta områden; kvarter med vackra, funktionella och hållbara hus där människor och verksamheter växer och utvecklas.

Uthyrningen av hyreslägenheterna påbörjats via Uppsala Bostadsförmedling. Inflyttning sker under vinter 2022– vår 2023.

Läs mer om kvarter E på Åke Sundsvalls webbplats.

 

Prefektgatan 8 - OOF

oof-prefektgatan-8.jpg

OOF:s projekt Prefektgatan 8 är granne med Siegbahnparken och ligger nära både skog och stad. Prefektgatan 8 står på plats och rymmer det 87 bostäder, från ettor till treor med kök. Lägenheterna har öppna sociala ytor, bra ljusförhållanden och en vacker utsikt utsikt. Prefektgatan 8 är skapat tillsammans med arkitektkontoret Jägnefelt Milton. Mycket energi har lagts på att skapa ett hus med fokus på hållbarhet, gröna material samt god arkitektur.

Rosalia - JM

jm-rosalia.jpg

Rosalia uppförs av JM, som byggt bostäder i över 70 år. I Rosalia är lägenheterna öppna och välplanerade samt genomsyras av ett helhetstänk kring hållbarhet. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats, många mot den gemensamma, lummiga innergården. Parkering sker smidigt i garage under huset, med laddplatser för elbilar. Cykeln parkeras på cykelparkeringar där det även kommer att finnas möjlighet att reparera, pumpa och tvätta den.

Gröna sedumtak, variation i exteriören med hållbara material samt en frodig grönska på innergården bidrar ytterligare till att minska kvarterets miljöpåverkan. 

Läs mer om Rosalia på JMs webbplats

Rosendals port - Skanska

Skanska_Rosendalsport.jpg

Rosendals port kommer att bli 91 lägenheter om 34–99,5 kvadratmeter. Rosendals Port har en hållbar profil med bland annat solceller på taken, lägre energiförbrukning, cykelverkstad, elladdstolpar för bilar och biologisk mångfald på gården. Inflyttning är planerad till april 2023. 

Läs mer om Rosendals port på Skanskas webbplats

 

Rosendalsfältet - Byggvesta

byggvesta.jpg

Byggvestas lekfulla hus inrymmer 98 hyresbostäder och de gröna takplåtarna är redan ett samtalsämne i Rosendal. En av stadens största väggmålningar handmålades i augusti 2019 av konstnären Lex Zooz och pryder ett gavelhörn mot nordväst.

I byggvestas bostadskvarter har konsten en framträdande roll både i husens yttre och inre men också på gården. Utsmyckningar och målningar samspelar med byggnadernas form och gårdarnas utformning och grönskan har ett konstnärligt uttryck med ett starkt fokus på barn och lek. Husen har levande bottenvåningar med förträdgårdar mot gatan. Innergården har ytor för lek, vila och umgänge för både barn och vuxna. 

För att bo i Byggvestas hus krävs att du står i bostadskö, antingen vida dem eller via Uppsala bostadsförmedling.

Läs mer om projektet på Byggvestas webbplats om Rosendalsfältet.

 

Tre vänner - Wallenstam

Wallenstam_6370-60_webb.jpg

I Uppsala har Wallenstam byggt sitt fjärde projekt, Tre Vänner, utvecklarens andra projekt i Rosendal. Tre Vänner är ett boende för dig som vill hyra din bostad och värdesätter miljön högt. Alla boende har flyttat in i sina bostäder här.

Tre Vänner består av tre hus och här finns hyresrätter på 1-2 rum och kök. Utöver lägenheterna finns gott om utrymme för cyklar, både i cykelrum och på entrébalkongerna. Dessutom finns en servicelokal där du kan ta hand om din cykel.

Läs mer om Tre Vänner på Wallenstams webbplats.

Verket - Åke Sundvall

Verket_Rosendal-Uppsala-2000x1220.jpg

Tillsammans skapar Åke Sundvall och Heba 159 nya Svanenmärkta bostäder i norra Rosendal, Uppsala. Kvarteret med de fyra husen kommer centreras kring en vacker och grönskande innergård som formgivits för att skapa gemenskap och social tillvaro. Bostäderna kommer variera mellan 1-4 rum och kök med preliminär inflyttning våren 2023.

Läs mer om Verket på Åke Sundvalls webbplats

 

Woodhouse Rosendal – hyresrätter 1-4 rum och kök

woodhouse-rosendal.jpg

Skandia Fastigheter har byggt 158 nya hyreslägenheter med fokus på funktion, hållbarhet och gemenskap. Alla boende här har fått tillgång till sina bostäder.

Det här husen är fem till åtta våningar höga och omsluter den gemensamma innergården med lekplats, tallbacke, paviljong och sittytor. Högst upp i ett av husen finns också ett orangeri. Lägenheterna på 1-4 rum och kök är ljusa och välplanerade och inredda med genomtänkta materialval. De allra flesta har egen balkong eller uteplats. 

Fasaderna på husen består till stor del av trä och med miljön i fokus installeras solcellspaneler för intern elanvändning, bland annat för laddningsstationer för elcyklar. Det finns gott om utrymme för cykelparkering och bilpool finns tillgänglig i området. Byggnaderna har hållbarhetscertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Läs mer om lägenheterna i Woodhouse

Uppdaterad: