Det här är en klimatpositiv stadsdel

En klimatpositiv stadsdel är ett område som sammantaget fångar upp mer koldioxid än det släpper ut både räknat under byggnationen och hela byggnadens eller anläggningens livstid. Just nu pågår planeringen av etapp fyra i Rosendal där Uppsala kommun har som mål att bygga Sveriges - och en av världens - första klimatpositiva stadsdelar. Projektet är tänkt att vara en testbädd där lärande och innovation ska ge ringar på vattnet till kommunens övriga projekt, andra städer och byggbranschen i stort.

Satsningen ska bidra till utveckling av kunskap och metoder samt ökad förståelse för vad som krävs för att närma sig ett klimatneutralt, och i förlängningen klimatpositivt byggande. Alla som deltar i att bygga stadsdelen ska bidra till målet och med hjälp av en klimatbudget kommer projektets utsläpp och upptag av koldioxid att följas genom planering och genomförandet av etappen. 

Konkret uttryckt är målsättningen för etapp fyra i Rosendal att visa att det går att bygga en klimatpositiv stadsdel genom att: 

  • sträva efter nollutsläpp och utforska alla möjligheter till utsläppsminskningar ur ett livscykelperspektiv 
  • uppnå ett nettoupptag av växthusgaser som leder till klimatpositivitet 

Målsättningen med nollutsläpp är en stor utmaning och vi vet att det med dagens teknik och system inte går att helt eliminera de fossila utsläppen. För att visa hur en klimatpositiv stadsdel kan utvecklas måste vi anstränga oss till vårt yttersta och göra så stora utsläppsminskningar som möjligt. Därefter arbetar vi vidare med kompletterande åtgärder för att balansera utsläppen och uppnå klimatpositivitet.  Målsättningen är att kvarvarande utsläpp inte ska överstiga 25 procent, vilket baseras på vad experter anser vara rimligt.  

Klimatbudget_mindre.jpg

I en klimatpositiv stadsdel är det primära att arbeta med utsläppsminskningar och därefter komplettera med negativa och undvikna utsläpp för att uppnå klimatpositivitet.

Uppdaterad: