Program för temadag 16 oktober

Fokus: barnfattigdom.

8.30 Frukostmingel och registrering 

9.00 Välkommen till en dag med fokus på barnfattigdom  

Dagens moderator Linda Ahlford, utvecklingsledare, Uppsala kommun ger oss en inflygning till dagen. Denna gång fokuserar vi på barn och ungas uppväxtvillkor och konsekvenser av att växa upp under ekonomiska svårigheter. I delar av Gottsundaområdet lever över hälften av barnen i familjer med svag ekonomi. Vad betyder det i det vardagliga livet och vad säger barnen själva att konsekvenserna blir? Vilka strukturer påverkar? Hur kan aktörer från olika delar av samhället mildra effekterna av eller motverka barnfattigdomen? 

9.15 Spanarna har ordet! 

Hur ser barnfattigdomen ut i Gottsundaområdet och vilka strukturer påverkar?  

En statistisk inflygning där vi också tittar på bostadsstrukturen i området och vad det har för betydelse för barns förutsättningar. Vad säger forskningen om barns möjligheter senare i livet, beroende på vilket område man har växt upp i?  
 
Medverkande: Elin Blume, strategisk samhällsplanerare med inriktning mot bostäder, och Ida Wiking, utvecklingsledare, Uppsala kommun. 

"Missing out" - Barn och ungas erfarenheter av ekonomiska svårigheter  

I Rädda Barnens nya rapport ”Missing out” delar barn och unga som bor i områden där barnfattigdomen är hög med sig av erfarenheter och perspektiv av ekonomiska svårigheter i sin vardag.  Rapporten bygger på fokusgruppintervjuer tillsammans med 77 barn och unga i åldern 10–19 år. Fyra barn har också varit unga rådgivare. Barns kunskap om sin verklighet är ovärderlig och en förutsättning för att vuxna ska kunna fatta bra beslut.  
  
Medverkande: Samira Abutaleb Rosenlundh, rapportförfattare och sakkunnig i frågor om socioekonomisk utsatthet på Rädda Barnen.

Samtal - reflektioner och exempel på insatser i området

Spaningen avslutas med reflektioner och exempel på insatser från olika verksamheter.

Medverkande: John Nealis, Studiefrämjandet Kontakten, Linnéa Petersson, Fritid Uppsala och Anders Pettersson, utbildningsförvaltningen.

10.15 Fikapaus 

10.45 Arenorna - Testa, Spana, Lyssna och Dela!   

I fyra parallella pass lyfts olika utmaningar och insatser för att mildra konsekvenser av barnfattigdom och olika verksamheters roll. Här får du diskutera frågor som är relevanta för ditt arbete. Välj ett av fyra pass.  

1. Om vi tidigt kan hitta familjerna med utmaningar – hur stöttar vi dem?  

De gravida i Gottsunda och alla föräldrar i regionen med barn 0-5 år tillfrågas på Barnmorskemottagningen och BVC om sin psykosociala situation. Härigenom identifieras många utsatta familjer och erbjuds stöd. Arbetssättet genom projektet VäntaBarnSäkert och arbetsmodellen BarnSäkert presenteras med anonyma fallbeskrivningar. Därefter öppnas för dialog med alla närvarande verksamheter: Finns det mer som kan göras? Hur kan vi alla samverka för att stötta dessa familjer så tidigt som möjligt? 
 
Medverkande: Gottsunda Familjecentral med BVC, Familjeenheten och Barnmorskemottagningen tillsammans med Uppsala kommuns budget- och skuldrådgivare.

2. Att vara medvandrare tillsammans med föräldrar och barn som lever i ekonomisk utsatthet 

Att vara medvandrare till föräldrar och barn som lever i ekonomisk utsatthet är en central del för flera verksamheter. Det handlar om att hjälpa föräldrar att skapa en stabil och trygg miljö för sina barn och ge barn positiva referensramar och inspiration. Gottsundakyrkan och Öppna förskolan leder ett gemensamt samtal om hur man i olika verksamheter kan jobba med framtidstro, bryta socioekonomiska barriärer och skapa förutsättningar för långsiktig förändring. 
 
Medverkande: Mina Gerges, diakon, och Charlotta Remnefalk, pedagog, i Gottsunda församling, samt Nadja Boucheloukh och Rebecca Rask, förskolelärare Öppna förskolan.  

3. Ungas mående och påverkan från sociala medier 

Med avstamp utifrån projektet Slow fashion håller Gottsunda Dans och Teater ett samtal kring vad som möter unga i dag – hur normer skapar barnfattigdom, känslan av inte få det som andra får eller tror sig att andra får. Hur kan vi genom mode och infrastrukturer arbeta för att bryta normer och skapa stolthet över sitt eget sammanhang? 
 
Medverkande: Gottsunda Dans och Teater

4. Workshop "Missing out" – med professionella som möter barn inom skola och fritid

Syftet med denna workshop är att fördjupa oss i rapporten "Missing out" och barns egen kunskap och perspektiv om sin verklighet. Vad kan det ha för betydelse för våra verksamhetsområden, och hur kan kunskap omsättas till handling, med särskilt fokus på skola och fritid utifrån de olika roller vi har? 
 
Medverkande: Samira Abutaleb Rosenlundh, rapportförfattare och sakkunnig i frågor om socioekonomisk utsatthet på Rädda Barnen, Isabel Duchén och Louise Olsson, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen. 

12.00 Avslutning

Samtal med Eva Christiernin (S) och Hanna Victoria Mörck (V) om strukturella orsaker till barnfattigdom och insatser för att mildra konsekvenserna.

Ungas röster – Elever från Gottsunda Dans och Teater avrundar förmiddagen med att gestalta barns upplevelse av att växa upp i ekonomisk utsatthet. 

12.30 Mingellunch som avslutning på dagen

Uppdaterad: